NLO Shieldmark: modellen

Wat is een model?

Bij een model draait het om vormgeving. Het  modelrecht kan zorgen voor een goede bescherming van de uiterlijke kenmerken van een product of afbeelding (voortbrengsel). Om in aanmerking te komen voor bescherming moet een model nieuw zijn en verschillen van dat wat er al op de markt is gepubliceerd (zogenaamd eigen karakter).

Meer over 'wat is een model?

Beschikbaarheidsonderzoek

Om vooraf een inschatting te kunnen maken over de geldigheid van uw model kunnen wij onderzoek verrichten naar identieke of overeenstemmende ingeschreven modellen, bijvoorbeeld in het Beneluxregister of het Europese register.

Meer over 'beschikbaarheidsonderzoek'.

Registreren

Wanneer u uw model heeft geregistreerd kunt u makkelijk(er) optreden tegen andere partijen die uw product namaken of grotendeels kopiëren. Een model moet namelijk geregistreerd zijn om voor bescherming in aanmerking te komen.

Meer over 'registreren'.

Inbreukadvies

Wanneer u uw model heeft ingeschreven wilt u natuurlijk ook kunnen optreden tegen andere partijen die uw model kopiëren. De voorwaarden die bepalen of een model als geldig kan worden gezien, zijn in principe dezelfde voorwaarden die bepalen of een ander model als inbreukmakend moet worden beschouwd.

Meer over 'inbreukadvies'.

Nietigheidsadvies

Een model dient te voldoen aan de vereisten van nieuwheid en eigen karakter. Het komt voor dat er modellen worden geregistreerd die helemaal niet nieuw zijn. Deze zijn dan ook nietig, met andere woorden, ze worden geacht niet te hebben bestaan.

Meer over 'nietigheidsadvies'.